Zgodovina

Zgodba o čarobnem kraju Radenci

Kraj Radenci leži na obrobju Panonske nižine, v zeleni pokrajini, sredi vinogradov, na kar z okoliških hribov vsako jesen glasno opozarjajo klopotci. Za vsakega turista ali poslovnega gosta sta sprehod ali kolesarjenje po vinski cesti, ki se vije po hriboviti okolici, lepo doživetje in pristno spoznavanje teh krajev. Čarobna zgodba se prične, ko dr. Karl Henn daljnega leta 1833 odkrije zdravilno naravno mineralno vodo Radenska in jo leta 1866 začne črpati.
Izvir Radenske je ob odkritju tako močno bučal, sikal in žuborel, da so med vaščani krožile številne legende. Ena izmed njih pravi, da hrup ustvarjajo pridni škratje, ki s kopanjem rovov utirajo pot zdravilni vodi. Spet druga govori, da je pod vrelcem velik kotel, v katerem coprnice kuhajo cmoke. Tretji pa so bili prepričani, da se med bobnenjem zbirata grom in toča.

Čeprav še dandanes ne vemo, ali so bili krivi škrati, coprnice ali kakšna druga pravljična bitja, eno je zagotovo: v Radencih je bila narava res radodarna z darovi, ki zdravijo, razvajajo in krepijo človeško telo. Radenci so eden redkih slovenskih zdraviliških krajev, ki se ponašajo s kar štirimi naravnimi zdravilnimi faktorji. Zraven znamenite radenske slatine so to še zdravilna termo – mineralna voda, zdravilno blato (peloid) in ugodna klima z več kot 250 sončnimi dnevi na leto. Zdravilišče Radenci leži le nekaj kilometrov od Gornje Radgone in avstrijske meje ter v neposredni bližini avtocestnih povezav. To je dom slavne mineralne vode Radenske, vrhunskih term, pa tudi prizorišče znanega Maratona treh src, ki že več kot 30 let privablja tekače iz vse Slovenije, iz okoliških držav in sveta. Široka dejavnost krajevnih kulturnih društev je znana tako domačinom kot gostom. Različne gledališke predstave, nastopi pevskih zborov, literarni večeri in likovne razstave se v kraju pojavljajo skozi vse leto in popestrijo že tako zanimiv vsakdan.