Zgodba o čarobnem kraju Radenci

Kraj Radenci leži na obrobju Panonske nižine, v zeleni pokrajini, sredi goric, na kar z okoliških hribov vsako jesen glasno opozarjajo klopotci. Seveda se po tradiciji uspešne trgatve po končanem delu prijetno proslavijo. Za vsakega turista ali poslovnega gosta pa je lepo doživetje in pristno spoznavanje teh krajev sprehod ali kolesarjenje po vinski cesti, ki se vije po hriboviti okolici.Čarobna zgodba se prične ko dr. Karl Henn daljnega leta 1833 odkrije naravno zdravilno mineralno vodo Radensko ter jo začne črpati leta 1866.

Izvir Radenske je ob začetku odkritja tako močno bučal, sikal in žuborel, da so med vaščani o tem krožile številne legende. Ena pravi, da hrup ustvarjajo pridni škratje, ki s kopanjem rovov utirajo pot zdravilni vodi. Spet druga govori, da je pod vrelcem velik kotel, v katerem coprnice kuhajo cmoke. Tretji pa so bili prepričani, da se med bobnenjem zbirata grom in toča

Čeprav še dandanes ne vemo, ali so bili krivi škrati, coprnice ali kakšna druga pravljična bitja, eno je zagotovo: v Radencih je bila narava res pravljično radodarna z darovi, ki zdravijo, razvajajo in krepijo človeško telo. Radenci so eden redkih slovenskih zdraviliških krajev, ki se ponašajo s kar štirimi naravnimi zdravilnimi faktorji. Zraven znamenite radenske slatine so to še zdravilna termo mineralna voda, zdravilno blato (peloid) in ugodna klima z več kot 250 sončnimi dnevi na letoZdravilišče Radenci leži le nekaj kilometrov od Gornje Radgone in avstrijske meje ter v neposredni bližini avtocestnih povezav. To je dom slavne mineralne vode Radenske, vrhunskih term pa tudi prizorišče znanega Maratona treh src, ki že več kot 30 let privablja tekače iz vse Slovenije, iz okoliških držav in sveta.Široka dejavnost krajevnih kulturnih društev je znana tako domačinom kot gostom. Različne gledališke predstave, nastopi pevskih zborov, literarni večeri in likovne razstave se v kraju pojavljajo skozi vse leto in popestrijo že tako zanimiv vsakdan.